BLOG
Ne intalnim adesea cu mituri legate despre echipamentele de protectie, motiv pentru care am dori sa le clarificam.
Mitul numarul 1 : Echipamentele de protectie trebuie utilizate pentru ca asa prevede legea, de frica unor controale.
Acest mit este adevarat dar incomplet. Intr-adevar statul obliga angajatorii din domeniile cu expunere la riscuri sa ofere angajatilor echipamente de protectie corespunzatoare.Partea care lipseste din afirmatie este aceea ca echipamentele sunt necesare pentru a preveni accidentari, asadar ele exista pentru ca punem sanatatea inainte de orice. E trist cand auzim cazuri de accidentari la locul de munca, unii angajati avand echipamente dar le tineau in vestiar.
Mitul numarul 2: Echipamentele de protectie sunt imbracaminte si incaltaminte comuna dar promovata sub alta denumire.Eroare sau adevar?
Un mit fals care deriva din lipsa de cunoastere a proprietatilor pe care le au echipamentele.Ca de exemplu imbracamintea este confectionata din materiale cu rezistenta ridicata, cusaturile sunt duble sau triple tocmai pentru a creste durabilitatea de utilizare.Croiul este si el important, producatorii concep linii de imbracaminte cu un croi lejer care sa permita efectuarea miscarilor impuse de mediul de lucru.
In plus pentru categoriile speciale de imbracaminte cum ar fi cea ingnifuga sau impermeabila, produsele sunt aprobate spre vanzare numai daca au fost testate si certificate pentru a confirma ca intr-adevar au acele proprietati.
In ceea ce priveste incaltamintea de protectie caracteristicile difera mult de incaltamintea obisnuita. Din structura lor face parte talpa antiderapanta si antistatica, bombeul din varf cu rol de protectie foarte important, lamela antiperforatie si protectia pentru calcai si glezna.
Asadar echipamentele nu sunt acelasi lucru cu imbracamintea si incaltamintea conventionala.
Mitul numarul 3: Tot intalnita este si ideea ca echipamentele sunt in general pentru muncitori fiind asociate numai cu locul de munca.
Este fundamental de inteles ca echipamentele sunt create in functie de riscuri, asadar riscul este cauza, echipamentul este solutia.Nu are legatura numai cu domeniul sau profesia.Va dau un exemplu: eu poate sunt de profesie consultant si nu am nevoie de echipament pentru ca nu sunt supus unor riscuri in mediul de lucru.Dar pentru ca stau la casa si ma pricep la bricolaj imi place sa repar obiecte, sa construiesc mobilier, curat via si arborii din curte etc..In cazul acesta pentru ca ma expun la riscuri folosesc elemente de echipament: o pereche de pantaloni de protectie pentru ca sunt rezistenti si m-am saturat sa-mi stric hainele bune, manusi de protectie, bocanci cu bombeu pentru ca mai scap peste picioare un obiect dur sau calc peste altele ascutite.
Mitul numarul 4: Echipamentele sunt scumpe si se prefera haine conventionale
La concluzia aceasta se ajunge din cauze diferite.Fie exista un buget foarte mic si nu sunt analizate bine riscurile si costurile in cazul unei accidentari.In alte cazuri e vorba de lipsa de informatie, persoane care poate nu au verificat niciodata care este costul acestei game de produse.Evident exista preturi pentru bugete mici, medii si mari.Spre exemplu clientii pot gasi in magazinul nostru seturi de jacheta si salopeta de lucru incepe de la 89 de lei, ori bocanci cu multiple protectii incepand de la 99 de lei.
Asadar ca sa putem afirma ca ceva este scump, trebuie sa ii cunoastem pretul mai intai, valoarea sau utilitatea si sa avem un termen de comparatie.
Mitul numarul 5: Echipamentele sunt inconfortabile
In cazul acesta mitul este partial adevarat intrucat echipamentele avand protectii si straturi suplimentare pot avea anumite inconveniente: materiale cu textura dura, incaltamintea este mai grea decat cea conventionala, croiul larg nu este foarte estetic.Producatorii din domeniu sunt constienti de aceste minusuri si au creat game imbunatatite.Astfel clientii pot gasi adidasi de lucru usori si confortabili, imbracaminte din tesaturi mai placute, etc.
Mitul numarul 6: Echipamentele de protectie sunt destinate barbatilor
Va confirmam ca mitul este total gresit, intrucat in ultimii zeci de ani numarul femeilor cu profesie de inginer sau tehnician a crescut considerabil.Un studiu Eurostat arata ca in Romania 41% din oamenii de stiinta si ingineri sunt femei, la egalitate cu media din Uniunea Europeana.
Producatorii din domeniu s-au adaptat la acest lucru si au creat game de echipamente de echipamente pentru femei.
Ne dorim sa crestem gradul de informare corecta despre ce inseamna echipamentele de protectie, nu ezitati sa ne adresati intreabari, suntem deschisi sa va clarificam nelamuririle.